Brunch
Jag älskar brunch! Jag älskar känslan av en lazy morning, att bara sitta och plocka på tallriken, dricka hundra koppar te och kunna välja bland massor av smårätter. Känner alltid en härligt avslappnad känsla när det finns mycket att välja på på matbordet. Här kommer två recept från senaste hemmabrunchen.
På bilden:
Fröknäcke, eller för att komma undan det trendiga epitetet kan vi kalla det glutenfritt knäckebröd
1 dl rismjöl
1 dl gulärtsmjöl
1 dl sesamfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 msk kokosolja
2 1/2 dl kokande vatten
flingsalt att strö över
Ugn 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser, häll sist i kokosolja och det kokande vattnet.
Det smidigaste är att hälla ut smeten på bakplåtspapper, lägga ytterligare ett ark bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten så (eftersom den är så kladdig). Om du vill, skär i rutor innan du ställer in i ugnen 30-40 min.
Jag hade mina inne i lite drygt 40 min. Exakt tid kan variera beroende på ugn säger experterna. Det blev mumsigt, men nästa gång jag gör de kommer jag ha i liiite mindre av mjölsorterna då jag mer gillar den frasiga känslan än den mjöliga. Och jag kommer inte ösa över med flingsalt även fast det är det roligaste med hela bakningen.
Recept inspirerat från en av mina favoritbloggar:
http://hanna.metromode.se/2013/07/26/krispigt-froknacke-med-chevre-jordgubbar-och-basilika/
Hummus a.k.a Röran med stort R
Som jag älskar denna röra, krämig, jordig, smakrikfull. Jag gillar inte att mäta när jag gör hummus. För mig är hummus en röra som en bara slänger ihop lite carefree. Det är en härlig känsla av att bara lite på känn ösa i ingredienserna i en mixer, smaka av, titta på konsistensen, ha i lite mer eller kompensera om det blev för mycket av något.
Om jag ska försöka ge nåra riktlinjer skulle det vara cirkus:
1 burk kikärtor, sköljda o avrunna
1-2 lime (tror citron är originalrecept men jag gillar lime pga den smaken håller sig mer i "bakgrunden")
1-2 dl olivolja (jag har mycket olivolja i, det behöver man såklart inte ha, enkelt sett vill du ha en fastare hummus-mindre olivolja, vill du ha en krämigare - mer olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
massa spiskummin
salt
peppar
Mixa allt i mixer, hushållsmaskin eller med gaffel för mer rustik variant.
Om det här recepthöftandet känns osäkert går det ju alltid att googla på andra recept! :)
Hummus är perfekt röra att variera tycker jag. Eftersom jag inte är så noga med exakta mått utan mer smakar av eftersom är jag inte så noga med att vara strikt med ingredienserna heller. Exempelvis kan du:
* Byta ut kikärtor mot andra bönor, ex vita bönor, eller blandmixer av bönor. Alternativt hälften kikärtor och hälften andra bönor. Jag skulle kanske inte ta enbart kidney bönor eller svarta bönor eftersom jag upplever att det blir mindre luftigt och krämigt.
* Blanda i 1-2 avocado. Det är m.u.m.s.
* Blanda i färska kryddor, eller om du är en vanlig människa som inte har en frodig örtträdgård i fönsterbrädet, frysta kryddor. Jag brukar ta 1/2-1 paket fryst persilja
Hej! Testade hummusen idag, supergod smakade som jag kommer ihåg den. Har inte gjort hummus på iallafall 10 år. Hamnade på fetaostkubbe med stekt kål, fetaost, tacobröd sallad tomat och cottage cheese. Inte lakto-fritt men här i Norge gäller det att jobba med råvaror som är billiga. Ska ta hälften och slänga ihop lite falafel. Tänkte testa någon dryck nästa gång. Bra att du bestämt dig för att starta bloggen när jag är mammaledig och har tid att pröva dina recept. Nästa gång blir det någon dryck. Massa kramar